Notícies

noti_fotosport

El Palau Bofarull acull, des del dia 3 d’octubre, l’exposició FOTOSPORT 2014, XII Biennal Internacional de Fotografia de l’Esport, una exposició que neix al 1970 amb la idea de reflectir l’essència de l’esport a través de l’art de la fotografia.

FOTOSPORT, I Biennal Internacional de Fotografia de l’Esport, es va exposar per primera vegada al Palau Bofarull al 1970, i torna al mateix espai 44 anys després.

Des del 2012 es va unir a FOTOSPORT el Saló Internacional de Fotografia EUROPA, que enguany celebra la seva segona edició.

L’exposició es podrà visitar fins al 31 d’octubre.

INFORMACIÓ

Data: del 03/10/2014 al  31/10/2014

Horari: de 11.00 a 20.00

Lloc: Palau Bofarull

C. Llovera, 15
43201  Reus

Municipi: 

Reus

Organitza: 

Diputació de Tarragona

Club Natació Reus Ploms

Localització mapa Google:

FOTOSPORT 2014, XII Biennal Internacional de Fotografia de l’Esport

 

Al desembre farà 44 anys que aquest mateix edifici, el Palau Bofarull, acollia l’exposició de la I Biennal Internacional de Fotografia de l’Esport, FOTOSPORT 1970.

FOTOSPORT és una organització del Club Natació Reus Ploms i, en aquells moments, el Palau Bofarull era la seu social del Club, fins que el 1985 va ser adquirit per la Diputació Tarragona.

Ara, i gràcies a la inestimable col·laboració de la Diputació, retornem al Palau Bofarull amb FOTOSPORT 2014, XXIII Biennal Internacional de Fotografia de l’Esport.

Certament hi ha poques iniciatives dins l’àmbit cultural i altres àmbits que tinguin una vida tan llarga i més quan, de vegades, la gestió del projecte pot semblar molt personal i difícil de traspassar d’una generació a una altra.

A FOTOSPORT, però, això no ha estat cap impediment per la seva continuïtat tot evolucionat i adaptant-se als nous temps, tècniques, entorn social, etc.

Creat per l’Enric Pàmies, HonEFIAP, MFIAP, un llunyà 1970 del qual vam agafar el relleu el 2002, malgrat el canvis per adaptar-nos, com apuntava, l’esperit  de FOTOSPORT és el mateix des de la seva creació.

Aquest esperit no és altre que posar en valor l’acrònim FOTOSPORT que vol representar la pràctica de l’esport i tot el seu entorn sota el prisma o a través de l’objectiu del fotògrafs que edició rere edició ens envien les seves obres per participar en el nostre saló.

Ara, a més, FOTOSPORT s’ha convertit en el vaixell insígnia d’un projecte més ambiciós dins el món de la fotografia: FotoArtReus, plataforma nascuda de FOTOSPORT i que ara engloba també dos salons internacionals de fotografia més, Europa i GaudiRfoto i a més, també hem comissariat altres mostres fotogràfiques d’autor.

Tot això ha estat possible gràcies al suport rebut tant del Club i les seves successives juntes directives, de la Diputació Tarragona i altres institucions que ens donen suport i, sobretot, als artistes fotògrafs que ens fan arribar les seves obres on hi posen tota la seva creativitat i bon fer.

Centrant-nos en l’edició d’enguany hem mantingut els nivells de participació d’edicions anteriors i així hem rebut 1537 obres de 137 autors provinents de 28 països d’arreu del món.

Gràcies a tots els que ho feu possible i ens retrobarem el 2016.

 

 

EUROPA 2014 – XIII Saló Internacional de Fotografia. Digital

 

Ara fa dos anys vam recuperar un vell saló internacional de fotografia que es va convocar des 1973 a 1993 amb un format totalment renovat, digital,  adaptat a les noves tecnologies.

L’esperit, però, era el mateix, obrir des de Reus, Catalunya, una finestra per tal de poder copsar les diverses realitats del món i la plasmació que en feien el artistes fotògrafs d’arreu.

En aquella primera època, pels condicionats del nostre país, va ser molt important aquesta mirada al món exterior en uns anys en que començàvem a sortir del tancament en nosaltres mateixos que se’ns havia imposat.

Ara la situació, certament, és molt diferent, però en certa forma ens cal també conèixer aquesta visió externa del món per poder-nos emmirallar i aprendre noves maneres de veure l’entorn i la plasmació artística que en fan els fotògrafs del nostre temps.

El mateix nom del saló, EUROPA, ja apunta cap a aquesta mirada cap a l’exterior des d’un petit país com és el nostre però que sempre ha estat receptiu a aquelles influències positives que ens poden arribar des del món, amb voluntat, també, de projectar-nos cap aquest món.

Aquest tarannà d’obertura potser ens ve de l’edat mitjana en que el nostre país dominava bona part de la Mediterrània i tenia una activitat comercial exterior intensíssima, fins que, amb la descoberta d’Amèrica, a finals del segle XV, el món d’aquell moment va girar diametralment cap a l’oest.

Centrant-nos en els detalls d’aquesta edició de l’EUROPA, estem satisfets amb l’acollida que ha tingut el nostre saló ja que el fotògrafs ens han confiat 3163 obres de 268 autors provinents de 40 països d’arreu del món.

 

 

Josep M. Casanoves Dolcet, AFIAP – EsFIAP

Comissari del Saló Europa

Vicepresident de la FCF

europa@fotoartreus.cat

www.fotoartreus.cat

noti_expo_bofarull

Exposició fotogràfica al Palau Bofarull de Reus de la mà de l’argentí Luís Alberto Franke i de FotoArtReus.

Inauguració el divendres 20 de juny a les 19.30. Es podrà visitar fins al 19 de juliol.

Horari de visita:

  • de dimarts a dissabte d’11 a 13 h i de 17 a 20 h
  • Al Palau Bofarull de la Diputació
  • carrer Llovera, 15 – Reus
  • Tel. 977 345 950
  • www.dipta.cat/exposicions

LUÍS ALBERTO FRANKE

Nascut a l’Argentina el 1963. Enginyer industrial de professió i fotògraf de vocació.. Practica especialment la fotografia de viatges, naturalesa, activitats rurals i tot allò que impliqui acció. Des de 1988 viatja per la Patagònia Austral Argentina, i ha fet treballs fotogràfics en diversos establiments rurals d’aquesta regió. Les seves obre ens mostres els paisatges natural, els personatges i especialment retraten la vida rural d’aquests immensos territoris surenys.

A mitjan de 2002 s’integra en el Grup Fotográfcio Parque de Buenos Aires, grup afiliat a la Federación Argentina de Fotografía, FAF. Des d’aleshores participa en salons de fotografia nacionals i internacionals, havent obtingut més de 10.000 acceptacions i 1700 premis en més de 50 estats. El 2013 ha estat noment membre d’honor del Photoclub Elema de Macedònia.

És membre de la Photographic Society of America, PSA, i actualment actua com a directo pels socis de l’Argentina.

Des de 2006 s’integra cada any en el quadre del Top Worlswide Exhibitors del Who’s Who in Photography elaborat per la PSA, destacant en els primers llocs en Photo-Travel el 2007, 2009, 2010, 2011 i 2012 i en naturalesa el 2009.

La FAF l’ha distingit amb l’honor EFAF, Excel•lència de la FAF el 2009, la FIAP com EFIAP/s, Excel·lència de plata el 2013 i la PSA com GMPSA, Grand Master PSA, el 2012.

Ha realitzat exposicions individuals a l’Argentina, Espanya. Dinamarca, Macao, Eslovènia i Macedònia i ara a Catalunya i exposicions col•lectives del Grupo Fotográfico Parque.

Ha actuat com a jurat en salons nacionals i internacionals de fotografia.

LA PATAGONIA, CONFÍN AUSTRAL

Vistes i situacions d’una terra llunyana per a la ment i propera als cor.

Dins l’imaginari col·lectiu la paraula Patagònia i la seva adjectivació Austral engloben conceptes de clima rude, ambient estranys, naturalesa especialitzada i vides singulars.

Els enquadraments que ofereixen les seqüencies fotogràfiques d’aquesta exposició, volen ubicar a l’observador dins un marc físic molt peculiar i d’estranya sensació integradora amb el mitjà.

Els clima ha modelat formes, tant inerts com vives, de formidable impacte sensitiu. Cels, vents, gels; roques, argiles, sorra; aigües, flors, vida; treballs, rostres, lluita: és possible trobar de tot en tan elemental i tan complex univers de l’extrem sud d’Amèrica.

Els àmbits naturals d’aquest recó planetari mostren especialitzacions extremes, ajustos exactes a un mapa sorprenent per la seva tipografia, pels seus components geològics i per les seves manifestacions de vida vegetal i animal.

La presència humana, des dels seus primers pobladors originaris fins als paisans i gautxos del món rural patagònic d’avui, trasllueixen en les seves tasques, els seu perfils i les seves actituds una empremta de perfecte arrelament al sòl que els aixopluga.

Aquí, doncs, un conjunt d’imatges per mesurar i quantificar l’espectacle distant i magnífic que representa en sensacions aquesta regió de la TERRA.

Luís Alberto Franke

L’EXPOSICIÓ

Aquesta exposició ha estat possible, primerament, gràcies a la magnífica obra del seu autor i per la generosa cessió que n’ha fet a FotoArtReus que l’ha produït i que tindrà cura de portar aquesta mostra per Catalunya, l’estat i més enllà.
Volem agrair, a més, a Joan Burguès, vicepresident de la Federació Internacional de Fotografia que ens va presentar l’obra de Franke i a la Diputació de Tarragona que la volgut acollir al magnífic escenari que és el Palau Bofarull de Reus.

Josep M. Casanoves, comissari
www.fotoartreus.cat
www.facebook.com/fotoartreus.cat

noti_gran

La Torre Vella de Salou acollirà a partir del proper divendres 23 de maig i fins el proper 14 de juny, l’exposició ‘La Patagonia, un confin austral’ de l’artista Luis Alberto Franke. El fotograf mostra en les seves impressionants imatges, els paisatges naturals, personatges i animals d’aquest territori inhòspit de la terra. En la inauguració d’aquesta exposició que tindrà lloc el dinvendres 23 de maig a les 20:00 hores, estarà present l’artista a més de l’alcalde de Salou, Pere Granados i la regidora de Cultura, Maria José Rodríguez.

Sota el títol “La Patagonia confín austral”, Franke mostra el paisatge i la presència humana en aquest singular indret. Luis Alberto Franke és un reconegut fotògraf de prestigi internacional i que les seves imatges han estat admirades en molts països. Va néixer a Villa Ballester el 1963 . Des de 1988 viatja per la Patagònia Austral Argentina havent realitzat diversos treballs de fotografia en àrees rurals de la Província de Santa Creu . Les seves fotografies mostren els paisatges naturals , els personatges i especialment retraten la vida rural d’aquesta zona del país argentí. Des del 2002 forma part del Grup Fotogràfic Parc i des de llavors participa en salons de fotografia nacionals i internacionals , havent obtingut més de 2.000 acceptacions i 450 premis en més de 35 països . Es destaquen tres Premis d’Honor Còndor FAF i més de 20 primers premis internacionals . Entre els anys 2003 i 2007 va obtenir el primer lloc en el rànquing anual elaborat per la FAF en Paper Color . També va obtenir el 2005 i 2006 el primer lloc en la secció Paper Natura , el 2006 el primer lloc en les seccions Diapositiva Pictòrica i Imatge Digital Pictòrica , el 2007 el primer lloc en la secció Diapositiva Naturalesa i entre els anys 2004 i 2007 el primer lloc en el rànquing general .

Aquesta exposició ha estat promoguda des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Salou que treballa per poder acollir a la Torre Vella, tot tipus de manifestacions artístiques de qualitat. Ha comptat, amb la implicació directa de diverses persones com el fotògraf reusenc Josep Maria Casanoves, així com de FotoArtReus i la gestió de Llapis & Pencil S.L. que han treballat coordinats per poder fer possible aquesta iniciativa d’alt nivell i d’àmbit internacional.

Fotosport 2012 segueix el seu periple i després de clausurar l’exposició al Museu Olímpic i de l’Esport de Barcelona ha passat per Fine Art d’Igualada i el proper 28 de març s’inaugura a Manresa. L’exposició l’ha fet possible l’Ajuntament de Manresa amb la imprescindible col·laboració de Foto Art Manresa.

L’acte d’inauguració tindrà lloc a l’Espai 7 del Casino de Manresa a les 20h. i l’exposició romandrà oberta fins el 21 d’abril de 2014.

En l’exposició trobareu una cinquantena d’obres premiades a Fotosport 2012.
Posteriorment l’exposició anirà a la sala Kesse de Tarragona.

Podeu trobar més informació a http://www.fotoartmanresa.com/exposicions.htm

Finalment recordem que estem a punt d’obrir la convocatòria de Fotsport 2014.

noti_gran

noti_gran

El Govern d’Andorra, el Centre de Lectura de Reus i FotoArtReus us conviden a la inauguració de l’exposició de fotografia “Cuba, una mirada històrica” dels fotògrafs Osvaldo Salas, Liborio Noval i Roberto Salas.

L’acte tindrà lloc el divendres 20 de setembre de 2013 a les 19.30h. a la Sala Fortuny del Centre de Lectura. L’exposició romandrà oberta fins el 15 d’octubre de 2013.

SALA DE PREMSA

Que l’Enric Pàmies m’hagi demanat unes paraules de presentació de la seva exposició al Palau Bofarull de Reus és alhora un honor però també un gran compromís.

Conec l’Enric des de que vaig començar en aquest món de la fotografia a finals del setanta del segle passat a l’Agrupació Fotogràfica Reus de la qual ell va ser un dels fundadors i primer president.

Dins els cercles de la fotografia catalana i de la resta del món l’Enric Pàmies és molt conegut per l’absoluta dedicació durant un període llarguíssim de la seva vida a la dinamització i direcció dels més variats projectes fotogràfics.

Ja a finals dels cinquanta col·laborà en l’organització d’un saló nacional de fotografia esportiva que va ser l’embrió del que després serien les Biennals Internacionals de Fotografia de l’Esport, FOTOSPORT, que ell va crear el 1970 i va comissariar fins el 2000 i que encara estan presents en el calendari internacional de salons de fotografia. També va propiciar i dirigir les Biennals Europa de 1973 a 1993.

Però pel que és més conegut arreu del món dins l’àmbit de la fotografia és per haver estat vinculat com a representant a l’estat de la Federació Internacional d’Art Fotogràfic, FIAP, des de 1974, fet que va propiciar la creació de la Confederación Española de Fotografia, CEF, primer i més tard de la Federació Catalana de Fotografia, FCF. Aquesta vinculació amb la FIAP li va comportar ser-ne el seu vicepresident de 1985 a 1995 i després president del 1995 al 1999.

Tota aquesta tasca d’impuls de la fotografia li ha comportat multitud de reconeixements i cal destacar que és president honorari de la FIAP i que la Federació Catalana li va atorgar el 2010 la màxima distinció, Savi de la FCF.

Paral·lelament a aquesta intensa i dilatada dedicació a aspectes organitzatius de la fotografia al més alt nivell, cal destacar també la seva dedicació a la pràctica de la fotografia que comença amb el debut al món del salons nacionals el 1953 i el 1958 als salons internacionals cosa que li comportà l’obtenció de multitud de premis i reconeixements el més destacable dels quals és, segurament, l’MFIAP, mestre de la FIAP.

L’exposició que avui ens presenta té un significat molt especial ja que és un recorregut de trenta anys de la seva activitat fotogràfica, com ja ens indica el seu títol, i que amb la tria acurada que ha fet de les seves obres més representatives ens mostra un ampli ventall de la seva visió fotogràfica de temes costumistes amb imatges de llocs molt propers al nostre entorn més immediat combinat amb imatges d’indrets més allunyats. També fa un repàs a altres obres en que l’important no és la localització sinó l’aspecte més creatiu i suggerent de les imatges.

He de confessar que en el procés de producció d’aquesta exposició he sentit una sana enveja per la immensa il·lusió que he vist que posava en la mateixa. En alguns moments semblava haver tornat a aquells moments de joventut en que va crear les imatges de les que podem gaudir en l’exposició que presenta. Que sigui per molts anys!

Josep M. Casanoves Dolcet, AFIAP, EsFIAP Vicepresident de la FCF

Descarregar catàleg en PDF

pamies_noti_int

sant_adria

Després d’haver estat durant el mes d’abril a Calella en el marc del Festival FESTIMATGE 2013, ara des del 9 al 30 de maig presentem FOTOSPORT 2012 a Sant Adrià de Besòs a la sala “Joan Vila i Plana” de l’agrupació fotogràfica d’aquesta ciutat del Barcelonès.

Gràcies a la intensa relació que tenim amb l’Agrupació Fotogràfica de Sant Adrià cada dos any l’exposició de FOTOSPORT hi fa parada.

Podeu trobar més informació a:  www.agrufotosantadria.es

Veure cartell i presentació [PDF]

GaudiRfoto_intro

En la presentació del nostre Saló Internacional de Fotografia GaudiRfoto 2013 apostàvem per portar el nom de Gaudir i Reus arreu del món i per gaudir de la fotografia. Per això vam crear aquest acrònim de GaudiRfoto que volia denotar gaudi de la fotografia i reivindicació del nostre reusenc més internacional, Gaudí.

Una vegada rebudes totes les obres que els artistes d’arreu del món ens han confiat i fet el veredicte pensem que la crida ha cobert totes les nostres expectatives amb escreix ja que hem rebut 5299 obres de 509 artistes de 61 països de tot el món.

Aquest èxit ens encoratja, doncs, a seguir el camí que ens vam marcar quan vam crear la plataforma FotoArtReus. Així doncs esperem tornar-nos a retrobar la primavera de 2014 amb GaudiRfoto 2014.

Gràcies a tots els que compartiu aquest projecte amb nosaltres.
Josep M. Casanoves Dolcet, AFIAP , EsFAIP
Comissari de GaudiRfoto, Fotosport i Europa.

noti_fotosportl

Certament són temps difícils i tot podria fer preveure que no poguéssim seguir amb l’organització. Però per nosaltres abandonar no era una opció i havíem de fer tot el possible per seguir el nostre projecte.

És en moments com aquests que cal posar imaginació i reinventar-se. Cal buscar noves fórmules, més eficients i que amb menys recursos poder seguir treballant per la fotografia i l’esport i la seva conjugació en el nostre FOTOSPORT 2012 que ara presentem.

D’altra banda no creiem que amb l’excusa de la crisi s’hagin de devaluar les iniciatives culturals com la nostra. És ara, precisament, quan s’ha d’apostar més decididament pels valors culturals de la nostra societat. Això ens ha de permetre sortir més enfortits i preparats pels nous reptes del futur.

Caure en el pessimisme i abandonar projectes consolidats només ens portaria a un empobriment intel·lectual i entrar en una espiral perversa de conseqüències imprevisibles. A més, cal considerar que l’activitat cultural genera també una activitat econòmica gens menyspreable.

Amb FOTOSPORT 2012 hem introduït canvis per guanyar eficiència. Uns dels canvis més importants d’aquesta edició és que la participació ha estat totalment amb fotografia en format digital però, això si, sense renunciar a fer l’exposició en paper i el llibre en el format tradicional.

Com deia abans els fotògrafs d’arreu del món que ens fan confiança han permès un cop més que FOTOSPORT tingui una qualitat fotogràfica excepcional i la participació molt important. Com sempre hem d’agrair molt especialment la seva indispensable col·laboració.

Des d’aquestes ratlles volem emplaçar novament als artistes fotògrafs d’arreu del món per torbar-nos de nou en la propera edició de FOTOSPORT 2014 en un any que pot ser molt important per la història de Catalunya si la seva gent així ho decideix.

Gràcies i fins el 2014 !

Josep M. Casanoves Dolcet – AFIAP, EsFIAP – Comissari de FOTOSPORT

Galeria Fotosport 2012

Podeu veure la galeria de premis de l’edició 2012