Logo Europa

EUROPA 2020

XIX Saló Internacional de Fotografia

Sovint, quan parlem del Saló Europa, de quan va néixer, un llunyà 1973, o quan es va renovar el 2012, parlem de com ha canviat la societat, el context en està inserit el Saló Europa i tot el que l’envolta. Però de ben segur que el canvi no ha estat mai tan brusc i profund com el que s’ha produït des de que vam convocar aquesta dinovena edició, el novembre de 2019, a ara que estem fent el catàleg, maig de 2020. I encara no sabem els canvis radicals que ens queden per veure i viure a curt termini.

Quan vam convocar-lo a la tardor passada estàvem en un món convuls i contradictori, com potser ha estat sempre, però era un món al que ja estàvem habituats, amb les seves virtuts i els seus molts defectes. Ara, quan estem redactant aquesta presentació, estem en plena pandèmia del COVID-19, confinats, ens trobem en una situació totalment excepcional i que mai ens podíem imaginar nomes fa tres mesos i, segur, que ens canviarà la nostra vida i la manera de veure i viure el nostre món per sempre més.

De sobte, ens adonem de la nostra fragilitat com a espècie dins el nostre món que crèiem que dominàvem i al qual manipulàvem, mantes vegades, de forma totalment irresponsable. Un món on uns pocs vivien en una abundància obscena, mentre molts més vivien en la més absoluta misèria. Un món amb unes desigualtats inassumibles. Ara, veiem que tots som no res davant una partícula tan diminuta com és un virus que ataca a totes les capes de la societat.

El nostre saló, que ha estat per nosaltres sempre una finestra oberta al món, ens mostra també aquesta realitat desigual dels que compartim el planeta Terra i, també, alguna de les imatges que ens han arribar, ens mostren subtilment la nova realitat que estem vivint i, el artistes fotògrafs encara no han estat a temps de reflectir cap a on ens porta l’actual crisi sanitària i l’econòmica que es produirà, però que de ben segur que en futures edicions ho faran.

En començar la pandèmia dubtàvem de com aquesta situació podia afectar al nostres fotògrafs i que potser podria veure’s alterada la participació. Però no ha estat així, sorprenentment la participació ha augmentat de forma notòria i, ens fa pensar que, potser, els fotògrafs, com tota la societat en general, han volgut fer una vida el més normal possible dins de l’anormalitat absoluta de la situació actual. Potser, fins i tot, molt modestament, hem ajudat a portar aquesta mica de normalitat a la gent que comparteixen aquest món que és la fotografia.

Així doncs, hem rebut 5927 fotografies de 356 autors de 62 països d’arreu del món. Una participació molt important i, per això volem agrair que, malgrat el moment difícil en que estem, tants artistes en hagin fet confiança, aportant les seves obres per participar en el nostre saló. Gràcies, també, al jurat que s’ha hagut d’adaptar a una nova manera de fer un veredicte comunicant-se per vídeo conferència.

Esperem retrobar-nos de nou la primavera de 2021 i que aquest malson que estem vivint ja estigui en curs de solució i que estem, paulatinament, tornant a una normalitat que, segur, no serà com l’enteníem fins ara.

Gràcies i cuideu-vos molt tots!

Josep M Casanoves Dolcet, AFIAP, EsFIAP
Comissari Salons Europa