EUROPA 2023, un nou i vell circuit

L’any passat presentàvem l’EUROPA, Internacional Foto Circuit que, com recordàvem era nou i vell alhora.

Nou amb el format actual, digital i en forma de circuit, però, alhora vell perquè l’Europa concretament es remunta a 1973, fa justament 50 anys que, de la mà del que va ser president de la FIAP, Enric Pàmies, HonEFIAP, (Reus, 1923-2014), van néixer les ja històriques Biennals Europa que van arribar fins el 1993. Ja en una segona etapa de forma anual i ja dins el món digital van renéixer el 2012 i, finalment, al cap de deu anys, el 2022 es van convertir en Circuit.

Cal recordar així mateix que aquest nou circuit va integrar tres entitats també històriques que durant molts anys havien tingut activitat fotogràfica i d’organització de salons nacionals que van assolir un gran prestigi.

Ens referim al CERAP, Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar amb més de 40 anys treballant per la cultura i, també, per la fotografia.

L’Agrupació Fotogràfica d’Alforja amb la veterana Medalla Puigcerver nascuda el 1956.

I, finalment, el Foment Parroquial de Cultura amb el prestigiós premi de fotografia Vila de Vimbodí.

Totes aquestes entitats tenen un ampli bagatge cultural de llarga trajectòria on la fotografia té un protagonisme especial.

Tot plegat en ha permès de donar un plus històric i cultural al nostre vell i nou circuit Europa.

Amb aquests antecedent no podia ser de cap més manera que el nostre circuit fos un èxit i això hem rebut 3670 fotografies de 264 autors provinents de 42 països d’arreu del món.

Com sempre hem de donar les gràcies per aquest èxit als autors i també als jurats que han tingut la important tasca de triar les millors obres rebudes i atorgar els premis corresponents.

Això ens dona una empenta per poder dir-vos que gràcies i fins l’EUROPA 2024 on ens tornarem a trobar.

Josep M Casanoves Dolcet, AFIAP, EsFIAP
Comissari Circuit Europa
Director CE FIAP al CIMIR de Reus, Catalunya