FOTOSPORT 2020

XXVI Biennal Internacional de Fotografia de l’Esport

Quan vam convocar Fotosport 2020, al febrer d’aquest any, ningú es podia imaginar res del que després ha viscut la humanitat sencera amb la pandèmia del COVID-19. La nostra vida ha fet una tomb radical i els canvis que se’n derivaran no els podem ni intuir encara, a banda, és clar, de les vides que la pandèmia ha truncat i de la quantitat de persones que n’han patit les conseqüències per la salut i per la seva situació laboral i econòmica.

Malgrat això, des de l’organització de Fotosport hem optat per mantenir, dins del possible, la màxima normalitat en el desenvolupament del saló i, més, tenint en compte que amb aquesta edició celebrem el cinquantenari de Fotosport.

Creiem que optar per la normalitat ha estat un encert i ho avala l’èxit de participació que un any més hem tingut. Els fotògrafs, que una vegada més ens han confiat les seves obres per participar en el nostre Fotosport, ens han fet arribar el millor d’ells: la seva visió personal dels més variats aspectes de l’esport i el seu entorn malgrat la situació excepcional que tots plegats estem vivint. Així, hem rebut 1698 obres de 131 autors procedents de 35 països d’arreu del món.

Naturalment que, el fet de que ja fa anys vam passar-nos al món virtual per rebre les imatges hi ha ajudat molt a aquest relativa normalitat, però, tot i així, agraïm un cop més a tots els artistes fotògrafs la seva imprescindible aportació del seu talent, ja que, sense ells, Fotosport no existiria i no hagués arribat a poder celebrar 50 anys.

Un altre aspecte que també sempre hem valorat molt des de l’organització ha estat el jurat i, sempre, hem intentat conformar jurats amb persones de reconeguda vàlua dins el món fotogràfic. És, per nosaltres, l’altre element imprescindible per mantenir la solvència i prestigi que ens hem guanyat amb els anys. Aquí sí que la pandèmia ens ha obligat a fer canvis, ja que, per raons òbvies, hem hagut de prescindir del contacte personal que tant ens enriqueix per l’intercanvi de vivències, coneixements i maneres d’entendre l’art de la fotografia que suposa. Així doncs, el jurat ha hagut de ser virtual, a través de videoconferència, cosa que limita aquesta interacció de que parlava, però que ha permès que, malgrat tot, es desenvolupés amb una certa normalitat.

Esperem que quan el 2022 ens retrobem en una nova edició de Fotosport la situació hagi millorat sensiblement i comencem a entrar en una etapa en que tot el que ara vivim vagi esdevenint només un mal somni.

Josep M Casanoves Dolcet, AFIAP, EsFIAP
Comissari de Fotosport
Director del Centre d’Exposicions FIAP al CIMIR de Reus
Club Natació Reus Ploms