Logo Europa 2021

EUROPA 2021

XX Saló Internacional de Fotografia

L’any passat, quan presentàvem l’anterior Saló Europa, parlàvem de l’excepcionalitat que estàvem vivint a causa de la pandèmia de la COVID-19 i desitjàvem que en la següent edició, la que ara presentem, ja estiguéssim tornant a una certa normalitat.

També parlàvem de les desigualtats que hi ha en el món que ens ha tocat viure però que davant el virus tots en podíem ser víctimes igualment.

Ara, però, ens adonem que aquestes desigualtats es tornen a manifestar amb tota la cruesa ja que alguns zones del món, efectivament, estant tornant a una certa normalitat i tothom torna a pensar en viatjar i vol tornar a fer la vida d’abans però, també, en altres zones del món la pandèmia encara causa estralls i no permet tornar a cap normalitat.

Això ens evidencia una vegada més que estem en un món contradictori i, sovint, injust amb unes desigualtats obscenes i inassumibles.

Com en d’altres ocasions hem expressat, el nostre saló sempre ha pretès ser una finestra oberta al món i, per aquesta finestra i de la ma dels artistes fotògrafs d’arreu del món, podem veure reflectides en moltes de les imatges que els autors ens confien aquestes desigualtats a que al·ludíem.

Si més no, ens haurien d’ajudar a reflexionar sobre el món que deixarem als nostres fills i néts i hauríem d’intentar fer el que estes a les nostres mans per millorar aquest món en el qual només estem de pas.

Malgrat tot això i la pandèmia, podem dir que els fotògrafs que han participat novament en el nostre saló han ajudat a viure el més normalment possible els temps difícils que estem vivint, encara que només sigui en el nostre món de la imatge.

Així doncs, hem rebut 4448 obres de 282 autors provinents de 44 països d’arreu del món. Hem d’agrair una vegada més a tots aquests fotògrafs la seva confiança ja que, sense ells, el Saló Europa no existiria. Un agraïment, també, molt especial, al jurat que, un any més, ha hagut de fer el veredicte a distància i per videoconferència.

Esperem que la propera primavera de 2022 en que convocarem novament el nostre saló, ja sigui molt més normal en l’aspecte sanitari i de vida social en general.

Gràcies i cuideu-vos molt!

Josep M Casanoves Dolcet, AFIAP, EsFIAP
Comissari Salons Europa
Director del Centre d’Exposicions FIAP al CIMIR de Reus.