Logo Europa 2022 Saló Internacional de Fotografia

EUROPA 2022 Internacional Foto Circuit

XXI Saló Internacional de Fotografia

EUROPA, el vell continent, el nostre referent.

Avui presentem l’EUROPA, Internacional Foto Circuit, un nou circuit, si, però amb una història que es remunta a 50 anys enrere. Efectivament aquest “nou” circuit és una nova actualització d’aquell saló Europa que el 1973 va crear el que va ser president de la FIAP, Enric Pàmies, HonEFIAP, (Reus, 1923-2014).

Aquell antic saló Europa es va convocar de 1973 a 1993, posteriorment, totalment renovat i adaptat a les noves tecnologies, el vam recuperar el 2012, ara fa deu anys i, ara el convertim en circuit. L’esperit, però, és el mateix des de  l’inici. L’any 2012 dèiem:

“Catalunya històricament ha mirat sempre cap a Europa i com a país de pas sempre ha rebut i ha incorporat totes les influències que venien del nord. El país sempre s’ha sentit part integrant del vell continent. Amb aquest esperit, en el moment de posar nom a un saló internacional de fotografia es va triar aquest nom amb que tant ens sentim identificats, Europa”

Així, doncs, convertit en circuit però amb el mateix esperit de projectar el nom de Reus i de Catalunya cap a Europa i a tot el món. Com a circuit, però, ara hem volgut fer partícips a la nostra organització a tres entitats culturals del nostre territori més immediat que també treballen en la fotografia de fa molts anys.

El Centre d’Estudis Arnau de Palomar, CERAP, de Riudoms, Baix Camp, el seu lema és “Cultura é llibertat”, entitat amb més de 40 anys d’història i que convoca una beca de fotografia dedicada a temes locals però que va acollir amb entusiasme poder ser part del nou circuit.

L’Agrupació Fotogràfica d’Alforja, Baix Camp, nascuda el 1956, ha volgut recuperar a través del nostre circuit la prestigiosa Medalla Puigcerver que amb un àmbit estatal es va convocar des de 1956 al 2014.

El Foment Parroquial de Cultura, de Vimbodí i Poblet, Conca de Barberà, amb la seva participació en el nostre circuit ha volgut donar continuïtat al saló Vila de Vimbodí que s’havia convocat per darrera vegada el 2004 després de trenta-cinc anys ininterromputs dins el panorama dels salons estatals.

És amb tot aquest bagatge i història que neix aquest nou circuit EUROPA com a evolució de l’antic saló Europa i recuperant una llarga tradició fotogràfica de les entitats que s’hi ha adherit.

L’aposta per l’evolució ha donat el seu fruit ja que la participació a aquest nou circuit ha estat important ja que hem rebut 3670 obres de 264 artistes fotògrafs procedents de 42 països d’arreu del món.

Gràcies als fotògrafs i també als jurats ja que sense ells aquest projecte no existiria. Ens retrobem el 2023!

Josep M Casanoves Dolcet, AFIAP, EsFIAP
Comissari EUROPA Internacional Foto Circuit
Director del Centre d’Exposicions FIAP al CIMIR de Reus