Logo Fotosport 2016

FOTOSPORT 2016

XXIV Biennal Internacional de Fotografia

N MEMORIAM

Fotosport 2016 és per mi una edició molt emotiva i especial. Des de la darrera edició de Fotosport ens han deixat dues persones que van significar molt en la vida cultural de Reus i de Fotosport.

A final de 2014 ens deixava l’Enric Pàmies, una gran pèrdua per la fotografia però especialment per Fotosport. Ell va ser qui el va crear el 1970 i que el va comissariar fins el 2000, però fins la seva mort va estar sempre amatent a Fotosport, sempre va viure intensament cada edició, cada exposició.
Jo vaig agafar el seu relleu el 2002 però sempre vaig poder comptar amb ell per qualsevol ajut, consell, per tot. Mai vaig sentir estar sol davant Fotosport i recordo bé el feliç que se’l veia cada vegada que presentàvem una nova edició on no va faltar mai.

És una gran pèrdua però sempre ens quedarà la seva obra i la seva memòria i de fet, Fotosport, segueix la línia que ell va començar en molts aspectes. Evidentment que tant la fotografia com molts aspectes organitzatius, el catàleg, la difusió, moltes coses, han evolucionat molt i internament són molt diferents a aquell 1970 en que va néixer Fotosport de la mà de l’Enric Pàmies, però la filosofia, l’essència, l’esperit segueix essent el mateix, unir l’esport i la fotografia en un saló internacional únic en molts aspectes, és el més antic del país, Catalunya, l’únic en el món reconegut per la FIAP de temàtica únicament esportiva, tot això i el bon fer de l’Enric Pàmies ha fet que Fotosport tingui un gran prestigi arreu dins el món de la fotografia.
Un altre aspecte que el fa únic dins el panorama dels salons internacionals són els premis. Des de la primera edició fins a aquesta els premis han consistit en medalles de bronze d’edició limitada i de disseny exclusiu en cada edició de la mà de l’escultor i gravador reusenc Ramon Ferran.

Malauradament a començament de 2015 ens va deixar en Ramon Ferran, gran artista i docent durant tota la seva dilatada vida. En el cas de Fotosport ens deixa un llegat artístic molt important amb dos gravats exclusius el 1990 i el 2010 per celebrar els 20 i 40 anys de Fotosport, però sens dubte, el llegat més important que ens deixa al nostre saló és l’extraordinària col•lecció de medalles de totes les edicions de Fotosport entre 1970 i 2016, vint-i-quatre peces exclusives, petites escultures, petites obres d’art que com dèiem es destinen a guardonar als guanyadors en cada edició de Fotosport.

Fotosport seguirà el seu camí però ens sentirem orfes d’aquestes dues grans persones. Des del sentiment de pèrdua que ara ens envaeix us emplacem a retrobar-nos novament presentant la propera edició, Fotosport 2018.

Josep M Casanoves Dolcet, AFIAP – EsFIAP
Club Natació Reus Ploms, Comissari de Fotosport
Vicepresident FCF